Jumaat, 5 Februari 2010

~GoLoNgAn ZaLiM~


Mari kita renungkan tentang sikap kita yang membawa kepada kezaliman terhadap diri sendiri. Adakah kita ini tergolongan dalam golongan yang zalim. Baca lah semoga kita menyedari tentang sesuatu dan semoga ia menjadi pendoman kepada kita.

Ulama sufi Sufiyah Ath-Thani menyebut 10 jenis sifat zalim yang selalu melingkari hidup manusia. Berikut dicatatkan sifat zalim untuk renungan bersama. Dengan kekuatan jiwa insya-Allah kita akan dapat berusaha menghindarkannya daripada membenih di dalam diri.
Pertama, orang yang sampai atau singgah di sesuatu tempat pada Jumaat, dia sengaja mengelak diri dan tidak mahu menunaikan solat Jumaat, sedangkan orang ramai menunaikannya.

Kedua, orang yang melintasi kawasan perkuburan tetapi tidak mahu mengucapkan 'Assalamualaikum' kepada penghuni kubur.

Ketiga, orang yang masuk ke dalam masjid, tetapi keluar semula tanpa mengerjakan solat sunat Tahiyyatul Masjid sebanyak dua rakaat.

Keempat, orang yang tahu membaca al-Quran, tetapi tidak mahu membacanya sekurang kurangnya satu ayat sehari. Tetapi jika seorang yang menunaikan solat lima waktu setiap hari, pasti dia akan membaca lebih daripada 100 ayat.

Kelima, orang yang berdoa untuk kebaikan diri sendiri dan tidak mendoakan kesejahteraan orang lain. Termasuklah seorang imam yang hanya mendoakan untuk dirinya saja, sedang makmum turut sama mengaminkan doa yang dibacanya.

Keenam, apabila seorang alim dan berilmu pengetahuan datang ke sesebuah tempat tidak ada yang datang untuk menuntut ilmu daripadanya, sedangkan dia dihantar ke tempat itu untuk memberi tunjuk ajar, khususnya dalam bidang keagamaan.

Ketujuh, orang yang dijemput untuk menghadiri sesuatu majlis tetapi sengaja tidak menghadirkan diri tanpa alasan munasabah.

Kelapan, dua orang yang bertemu dalam perjalanan lalu mereka berbual mesra, namun tidak bertanyakan nama masing-masing.

Kesembilan, orang yang tidak mempunyai sebarang pekerjaan, tetapi tidak pula mengambil kesempatan daripada masa yang terluang untuk mencari ilmu pengetahuan.

Ke-Sepuluh, orang yang tidur dalam kekenyangan, sedangkan jiran atau penduduk di sekitar tempat tinggalnya menderita kelaparan.

Apakah kita tergolong dalam salah satu golongan di atas? Fikir-fikirkan lah.. Wallahua’lam... ...

10 ulasan:

 1. Hebat mung... Mung ni mesti alim kan?

  BalasPadam
 2. alim tu x la sngat..cuma nak bagi kita sesama umat renungan...semoga kita mndapat rahmat,faedah daripada artikel ini.dan sesungguhnya mengingati pada diri dan sesama sendiri amat besar faedahnya.

  BalasPadam
 3. ya..betul 2..terima kasih berkongsi

  BalasPadam
 4. amirah: terima kasih atas sokongan padu yg ada berikan...skongan anda adalah amat bermakna. :D

  BalasPadam
 5. la dolce nadiah: mekacih2...teruskan lagi men"UP"kan thumbs anda..hehehehe

  BalasPadam
 6. hahaha.. loyar buruk ea awk.. kang sy down kan sume kang baru taw.. :P

  BalasPadam
 7. la dolce nadiah:xbek down suma..cam buruk siku je jadinyer..hakhakhakhak

  BalasPadam
 8. mung klu dak tino komen, puji aje... klu jate cam aku ni mung bt tak heran jer, siap kutuk2 lagi.... adoi... diskriminasi jantina tol la

  BalasPadam
 9. asal buruk siku lak? xkc kt awk pon lg kan.. hahaha.. awk tu je.. dh ckp jgn trk balik plak ye.. sy pgg apa awk ckp dat day.. hehehe

  BalasPadam