Khamis, 8 April 2010

~Go To GuNuNg KiNaBaLu..~ (PaRt 2)

Aku rsa da dkat sblan da x post..ni ak baru dapt gambar2 dari kawan ak..sebgai smbungan pada part 1 dlu, ni ak tnjuk lak pada hari ptama kitaorg smpai KK dan nak btolak naik ke atas gunung. Aku rsa la pada 24 Febuari kitaorg mula mndaki. Jom pakat tgk gambar panjat gunung lak..



Pda awal2 subuh (kat sna subuh mang awal pon), kitaorg da siap2 nak btolak ke Kundasang. Arah kami semestinya gunung Kinabalu. Mang x ckup tido la..tp nak smpai gunung tu pon ambik masa dlam 2 jam gak la..leh la layan tido dlu..huhuhu




Ni la perjalanan kami menuju ke gunung Kinabalu. Jalan kat sabah ni ok gak la..cam berliku2 skit..tp pemandangan dia mang byk gunung-gunung(mang kawasan gunung kan)..tp ak tgk luar pon skjap je..layan tdo gak best...



Akhirnya.kami smpai di Kinabalu Park. Ni kiranya kaki gunung la..smpai kat sni da rsa sjuk da..ckp2 pon da kuar asap..hehe..rasa teruja la nak mndaki..tp bila mndaki baru la tau bgaimana seksanya nak smpai pncak..hahaha




Ni gmbar kenangan seblum naik gunung..try la tgk2 kut2 ada yang kenal kan..




Slepas da packing barng2, da kira org, da buang apa yg nak buang..kitaorg bertolak ke pondok Timpohon. Kiranya pondok ni cam pagar nak msuk ke kawasan gunung la..




Maka satu perjalanan pun akan bermula..sebelum mula meneroka jauh lagi smpat lagi kitaorg ambik pic..ni pic kat air terjun yg kecik..hehhe..air terjun cam air paip je kut..hahaha



Ini la jalan2 yg akan kitaorg lalui..bermula jlan yg mmpunyai anak2 tngga kayu kemudia kami bnjumpa lak kawasan bebatu dan kemudian kami akan bnjmpe kawasan tnah kaler merah dan kemudian lagi..aku da lupa..pic pon x bnyk dorg ambik..jadi xda la pic yg mnunjukkan kawsan yg ak gtau td..tp ak rsa kawsan dalam pic ni kut pling ssah skit..batu2 dia kecik2 jadi skit skit kaki bila mndaki..



Sempat lagi ambik gambar..sbb gmbar ak xda msa mndaki..jadi ak murah hatinya mngambil model2 yg lain sebgai model mendaki gunung..tp dorg ni smpat lagi posing..uish2..




Ni papan tanda yang mnujukkan perjalanan pendaki2 gunung.korg tgk r baru 4 Km kitaorg mndaki..tp nak smapi kat sni mang mncabar mental & fizikal la..kalo x caya korg daki la sndiri..




Smasa mndaki ada tmpat rehat yg disediakan..nak bhenti mkan ke, rehat ke atau buang hajat..semua boleh..ada tndas disediakan..tp air dia sejuk la skit..air gunung kata kan..ak rsa ada bnyak gak tmpat rehat tp lupa lak nak kira..




Pndakian kami akan bhenti di kawasan rehat di 6Km pendakian kami(aku rsa2 r)..kami akan bhnti mkan,brhat dan tido di sini .di sini cuaca da sejuk..lbih sjuk dari genting lagi. Ada lebih 3 atau 4 buah rumah yang mmpunyai bilik2 untuk djadikan tmpat bermalam para pendaki.






Tmpat pertama kami tuju slpas smpai tempat rehat adalah cafe.dorg sediakan mkan kpada para pendaki. Semua mkanan secara bufet dan dorg sedia mkan pagi, petang dan malam.


Ni la gambar hari pertama kitaorg mula mndaki. Kitaorg akan diberi rehat dulu kerana pada awal2 pagi kami akan bertolak menuju ke puncak ( aku rsa dalam kul 2 a.m bertolak kut). Dalam part 3 aku akan tnjukkan blk kami tdo dan sterusnya pendakian kami menuju ke puncak...

1 ulasan:

  1. gunung kinabalu!!!!!!!!!!!......nk naiklg la......hahahahaha

    BalasPadam