Khamis, 1 Oktober 2009

~wAniTa Yg PeRLu DiJaUhi~
Ada satu pandangan daripada pakar cinta di luar negara berkenaan ciri-ciri wanita yang wajib dijauhi.

1. Wanita kategori liar.

Inilah jenis wanita yang sering dinasihati oleh mana-mana ibu untuk dijauhi. Pada awalnya, perhubungan dengan wanita sebegini sememangnya menyeronokan. Dia selalu melakukan sesuatu di luar jangkaan. Perasaan selalu mencuba sesuatu yang bagus, tetapi sikap cuba-cubanya tidak wujud sempadan. Kita teruja dengan kegilaannya tetapi tak kita sedar, tersadung dalam masalah yang diciptanya.

2. Wanita si Bom jangka.


Wanita bersifat bom jangka seumpama emosi yang akan meletus tanpa apa-apa amaran ketika anda menjangka semuanya erkawal.
Dia kelihatan normal luarannya sehinggalah kita menjadi sasarannya.
Individu seperti ini bukan sahaja menjadi bom jangka dalam emosi kemarahan malah emosinya akan mengubah keputusan-keputusan penting.


3. Wanita si Gula-gula


Gadis muda seumpama gula-gula yang melihat kita sebagai pembimbingnya dan menyukai kewujudan kita.
Dalam keadaan ini kita seolah-olah bertindak seperti seorang yang mengajarnya untuk menjadi wanita idaman dan cuba mencipta kehidupan yang penuh kematangan untuknya.
Hakikatnya kita sudah tertipu, gadis muda seumpama ini sebenarnya sedang menguji kuasa tarikan yang ada pada dirinya.


4. Wanita si Bintang


Wanita bersifat bintang menjadikan pasangannya sebagai jalan untuk mempopularkan atau menguntungkan dirinya semata-mata, lebih-lebih lagi jika dia mempunyai keinginan besar terhadap sesuatu yang jelas bukannya diri kita.

5. Wanita si Penggapai.


Penggapai mempunyai kedudukan kewangan lebih dari apa kita miliki dan dia menyukai keadaan demikian, ia memberi jaminan kepada dirinya.
Mengapa dia suka? Dia memilih pasangan yang bukan dalam kelompoknya agar ia memberinya ruang bergerak.
Kita menjadi sasaran jika matlamat kewangannya gagal, dan kita dilihat sebagi punca terbazir masanya sekadar untuk aktiviti bersama.
Dia cenderung mengatakan setiap usahanya adalah untuk kebahagian bersama.


6. Wanita yang Tercedera.


Hubungan yang terjejas menjadikan wanita dalam kategori ini tercedera emosinya sepanjang masa.
Kewujudan kita adalah kapal persinggahannya sementara baginya untuk memikirkan kesilapannya, apa yang terjadi, siapakah dia dan apa yang perlu dilakukannya.
Sepanjang kita menjadi pasangannya, kita mendengar segala kisah buruknya. Kita akan menjadi pendengar setia kisah sedihnya semalam, hari ini dan esok.
Dalam jangkaan kita kewujudannya untuk menyintai kita, tetapi dia lebih memikirkan keadaan dirinya.
Setelah selesai, selamat tinggal untuk kita.

2 ulasan:

 1. cantik gambar tu.. emmm wanita yang perlu dijauhi? persoalan sensetif perlu disedari ... boleh aku kategorikan wanita disebalik topeng... banyak lelaki tewas dengan wanita... awas sang lelaki.. wanita sebegini memerhatikan kamu dengan kesempatan yang ade..

  bagi aku.. berpunca dari hati..kerana baik buruk manusia berpunca dari hati..

  sesungguhnya di dalam tubuh manusia itu ade seketul daging, yang apebila baik, baiklah seluruh badannya dan apebila buruk, buruklah seluruh badannya. benda itu adalah hati....
  diriwayatkan oleh al -Bukhari dan Muslim

  Dan ingatlah kita sebagai lelaki dikurniakan sesuatu kelebihan yang wanita kurang iaitu akal pertimbangan... jangan lelaki tak gunakannya

  "kaum lelaki iyu adalah pemimpin terhadap kaum wanita kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka dari sebahagian yang lain" surah al-Nisa :34

  oleh itu sebagai lelaki pimpinlah wanita tersebut dengan kelebihan yang Allah kurniakan pada lelaki ke jalan yang benar.. jangan kita lelaki sesat kerana dia .. dan jangan sebagai lelaki membiarkan dia terus sesat..

  hanya sekadar pandangan dari aku : Azli http://firestartingautomobil.blogspot.com/

  BalasPadam